Sıkça Sorulan Sorular

Sizden gelen soruları bu sayfada bir araya getirmek istedik. Eğer sorunuzun cevabını burada bulamadıysanız lütfen bizimle iletişime geçin.

Erken hasat, eylül ayı sonunda başlayıp kasım ayı başına kadar rengi tamamen yeşil olan zeytinlerin hasat edilmesidir. Ortaya çıkan yağın acılığı, yakıcılığı ve meyvemsiliği yüksek, asit oranı düşüktür. Olgun hasat ise, rengi pembe, mor zeytinlerin kasım ayı ortasında başlayıp ocak ayına kadar hasat edilmesiyle elde edilir. Ortaya çıkan yağ erken hasada göre daha soft bir tada sahiptir, asit oranı ise nispeten daha yüksektir. İçerik bakımından erken hasat zeytinyağı daha kıymetli ve zengin olduğu için çiğ tüketilmesi tavsiye edilirken, olgun hasattan üretilen zeytinyağı yemeklerde kullanım için daha uygundur.

Üretim esnasında zeytin hamuruna hiçbir ilave yapmadan sadece mekanik olarak zeytin hamurunun ısıtılmasıyla (25-28 derece aralığında) yapılan sıkım işlemine soğuk sıkım denir Nasıl sağlıklı bir insan vücudu 36-37 derece ise, zeytin meyvesinin ağaç dalındaki iç sıcaklığı 25-28 derecedir. Kendi sıcaklığında sıkım yapılmalıdır ki, zeytinin içerisindeki oleik bileşenlerin tamamı zeytinyağına da geçebilsin.

Hasat tarihi 24 aydan eski olan zeytinyağı tüketilmemelidir. Eski yağların içerisinde bulunan mineral oranı düşük olduğu için sağlık açısından bir faydası kalmıyor.Üretilen yağların üretimi ve depolaması doğru yapıldığı takdirde zeytinyağı, 2 yıla kadar dayanabiliyor. Zeytinin içerisindeki polifenol ne kadar yüksek ise yağın kendini koruyabilme süreside o kadar uzun oluyor.

Hasat tarihi 24 aydan eski olan zeytinyağı tüketilmemelidir. Eski yağların içerisinde bulunan mineral oranı düşük olduğu için sağlık açısından bir faydası kalmıyor.Üretilen yağların üretimi ve depolaması doğru yapıldığı takdirde zeytinyağı, 2 yıla kadar dayanabiliyor. Zeytinin içerisindeki polifenol ne kadar yüksek ise yağın kendini koruyabilme süreside o kadar uzun oluyor.

Zeytinin içerisindeki polifenol değeri hem zeytinin çeşidi hem de üretimin kalitesine bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Zeytinyağı, zeytin ne kadar yeşilken sıkılırsa o kadar yüksek polifenol elde edilebilir. Bazı üreticiler zeytinyağının içerisindeki polifenol değerini yükseltmek için üretim sırasında zeytinin içerisine yaprağını da ekliyorlar ancak zeytinyağının tadı çok daha acı ve yakıcı oluyor. Zeytinyağının daha acı ve yakıcı olması kaliteli olduğu anlamına gelmez.

Son dönemlerde gurme tat arayışları olduğu için daha acı ve yakıcı tatlar beğeniliyor. Şarap ve sirke gibi birçok üründe başka meyve ve sebzelerin tatlarını arıyoruz. Farklı lezzetler isteyenlerin asıl aradığı şey meyvemsilik. Bir ürünün daha acı ve yakıcı olması o ürünün polifenol değerinin yüksek olduğu anlamına gelmez. Zeytinyağı için 200 polifenol yeterli bir değerdir. Bu değerin üzerindeki yağlar ilaç sanayiinde kullanılmak üzere üretilir. Yunanistan ziyaretimde 1000 polifenol içeren zeytinyağı tadımı yapmıştım, bir süre sonra midemde inanılmaz bir yanma hissi oluştu. Çok yüksek polifenol mide sağlığı açısından da faydalı değildir. Zeytinyağı üretiminde önemli olan nokta hem meyvemsi tadı hem de yanıcı ve acılığı dengeli biçimde yakalayabilmiş olmaktır.

Zeytinyağının +4 derecenin altında kristalize olması beklense de bu kesinlikle bir saflık kriteri değildir. Çünkü, kristalleşmenin birçok etkeni vardır. Yağ elde edilirken kullanılan zeytinin cinsi, elde etme tekniği, yetişme ortamı (düzlük, yamaç, taşlık vs), iklim, saklama koşulu, bekleme süresi gibi birçok etken bulunmaktadır.

Zeytinyağının dört ana düşmanı ısı, ışık, oksijen ve nemdir. Bu dört unsuru göz önünde bulundurarak 13- 18 derecede, karanlık (ışık almayan yerde), hava boşluğu kalmayacak şekilde ağzı sıkıca kapalı, tercihen cam ya da teneke ambalajlarda, nemden uzakta saklanmalıdır. Bu koşullar sağlandığı takdirde zeytinyağı iki yıl tazeliğini koruyacaktır.

Erken hasatta üretilen zeytinyağı birkaç gün boyunca bir kapta bekletiliyor. Tortusu dibe çöken zeytinyağı hava ile karşılaşmadan başka bir tanka aktarılıyor. Dibe çöken posa zeytinyağını bozacağı için onu kullanmıyoruz. Olgun hasatlarda ise bekleme süresi çok daha uzun olduğundan zeytinyağı üretiminin hemen ardından, önce toprak sonrasında kağıt filtreden geçiriliyor. Böylelikle daha parlak zeytinyağı elde ediliyor. Filtre edilmemiş zeytinyağları hemen tüketilmediği takdirde “ransit” denilen kötü unsurların oluşmasına neden oluyor. Bu unsurlar da yağın kokusunu, rengini ve tadını değiştirerek kalitesini düşürüyor.

Renk de donma derecesi gibi zeytinyağında bir saflık kriteri değildir. Zira aynı etkenlerden dolayı zeytinyağının renginde farklılıklar görülebilmektedir. Yeşil ya da altın sarısı olması kalitesini etkilemez.

Evimizdeki soframıza almadığımız, çocuklarımıza yedirmediğimiz hiçbir şeyi sizlere sunmadığımız, ağaçtan sofraya daima kontrollü bir şekilde hareket ettiğimiz, kalitesine ve lezzetine güvendiğimiz için Rezen markasını tercih etmelisiniz.

Zeytin cinsine bağlı olarak hava sıcaklığı, toplandığı mevsim gibi değişkenler göz önünde bulundurularak ortalama minimum 3, maksimum 6 ayda fermente olmaktadır.


Sofralık zeytinde fermantasyon süresi neden bu kadar uzun?
Fermantasyonu hızlandırıcı kimyasal katkı maddeleri kullanılmadığı için sofralık zeytinin doğal fermantasyonu uzun sürmektedir.

yi bir zeytinyağı; burunda özel kokular bırakan, dilimizde acılığını hissettiren ve boğazımızda yakıcılığını bırakan dengeli bir yağdır. Meyvemsilik, acılık ve yakıcılık zeytinyağındaki önemli unsurlardır. Zeytinyağında denge önemli bir husustur. Kokladığınızda burunda bıraktığı hisler, algıladığınız aromalar çok önemlidir.
Her şeyden öte iyi bir zeytinyağı, bize zevk veren, bize keyif veren zeytinyağıdır.

Evet. Web sitemize üye olmadan alışveriş yapabilirsiniz.

Web sitemiz SSL sertifikalıdır. Kart bilgileriniz serverlarımızda saklanmamakla birlikte PAYTR güvencesiyle ödemelerinizi güvenle yapabilirsiniz.

14:00’e kadar verdiğiniz tüm siparişler aynı gün kargoya verilmekte. Siparişiniz tahmini olarak 2-5 gün arasında size ulaşmaktadır.

Siparişleriniz ile ilgili yaşadığınız tüm sorunlar için (0850) 302 71 60 numaralı müşteri destek hattımızdan bize ulaşabilir veya aynı numara ile WhatsApp hattımızdan destek alabilirsiniz.

Evet. Kapıda ödeme seçeneği ile sipariş verebilirsiniz.