CategoriesGenel

Sofralık Zeytinler

Bahçelerimizde toplanan zeytinlerin bir kısmını sofralık zeytin olarak üretmekteyiz. Domat ağaçlarından domat kırma, Ayvalık ağaçlarımızdan edremit pembe çizik, trilye ağaçlarımızdan geleneksel gemlik yağlı sele ve kuru sele yapmaktayız. Domat kırma zeytinlerimizi bahçeden geldikten sonra itina ile seçiyoruz. Tatlanması için suyun içerisine atıyoruz. Mevsimine göre değişen sürelerde suyun içinde bekleyen zeytinlere mümkün olduğunca az tuz vermekteyiz. Koruma amaçlı verdiğimiz tuzun haricinde başka bir koruyucu koymuyoruz. Zamanla tatlanan zeytinleri yeniden seçerek sizlerin beğenisine sunuyoruz.

Edremit çizik zeytinini dalından topladıktan sonra elle seçiyoruz. Seçilen zeytinleri domat kırma da yaptığımız gibi itina ile tuzun haricinde başka bir koruyucu kullanmadan tatlandırıp sizlerin beğenisine sunuyoruz.

Gemlik yağlı ve kuru sele zeytinleri yapmak için havaların soğumasını ve zeytinin siyahlaşmasını bekliyoruz. Tek tek seçip bir kat zeytin bir kat tuz şeklinde bidonların içerisine atıyoruz. Yaklaşık bir ay süresince çalkalayarak tatlanmasını sağlıyoruz. Tatlandırdıktan sonra sizlerin beğenisine sunuyoruz.

Sofralık zeytinlerimizi en doğal hali ile sizlere sunuyoruz. Kırma ve çizme zeytinler limon ile birlikte tüketilirse tat olmaktadır. Limonlu yaptığımız da ise bu tip zeytinlerin rengi istediğimiz şekilde olmamaktadır. Sizler bu zeytinleri kendi arzunuz miktarınca limonlayarak tüketebilirsiniz. Gemlik zeytinlerinizi defne, kekik, nane ile karıştırarak tüketmenizde yarar vardır.

Bir yanıt yazın